Kontakt

vildebratlandhansen@gmail.com

Business / Samarbeid

email@gmail.com

 • Instagram
 • Vilde B.
  Hansen

  Vi må ikke glemme gutta

  23.05.2017 - 14:48

  I går la Piateed ut en fantastisk video om kroppspress og retusjering. Dersom du ikke allerede har sett den, sjekk den ut her

  Det som først og fremst kapret min oppmerksomhet med videoen var hennes fokus på gutta.

  "Vi trenger flere menn med sunne verdier," sier hun. 

  Det er så forbanna viktig. I mange år har det vært fokus på det vanvittige kroppspresset som er og har vært på kvinnekroppen. Kritikken har ført til at flere kropper har fått "adgang" til reklameindustrien(til tross for at vi fremdeles har en lang vei å gå). Programmet top - model har for eksempel hatt sesonger der alle kroppsfasonger har vært representert. 

  Når det er sagt har jeg fremdeles til gode å se en mannlig modell uten sixpack, høye kinnbein og lav fettprosent. Gutta skal liksom spise pizza, drikke øl og se ut som Channing Tatum. 

  Midt oppi alt fokus på jentene må vi ikke glemme at gutta også påvirkes av reklamen som lages. I forrige ukes episode av Pia og Psyken fortalte for eksempel Petter Gulli(som for øvrig er fra reklameindustrien) hvordan hans sønn og hans kompiser er besatt av benkpress og proteiner. Med andre ord: så fort gutta blir 16 løper de til nærmeste gym for å finne vektstengene. 

  Hvor langt drives gutta før de blir syke av det? Tåler de presset? Eller blir andre egenskaper bortglemt? 

  I en artikkel basert på Lars Kneppes hovedoppgave i psykologi kan det tyde på at gutta ikke er så hardhuda som man fort kan få unntrykket av:

  Forskning fra de siste ti årene indikerer at langt flere menn har symptomer på spiseforstyrrelser enn tidligere antatt og at de har et noe annerledes symptombilde enn kvinner.

  Videre skriver han at menn er mest bekymret for midjen og opp, mens kvinner er opptatt av midjen og ned. Der kvinner ønsker å være lette, ønsker menn å vise kroppslig beherskelse, muskuløse kropper og lav fettprosent. 

  Så til bekreftelsen av min antakelse: 

  Det kan tenkes at økningen av menn med spiseforstyrrelser kan være et resultat av samfunnets økende fokus på mannlig skjønnhet, og et skjønnhetsideal dreiet omkring det mesomorfiske idealet om en definert kropp, skriver forfatteren. 

  Kroppspresset er med andre ord vanvittig påtrengende, også for gutta.

  Den store forskjellen er at det ikke snakkes om blant gutta.

  I et lukket forum på Facebook for mennesker med spiseforstyrrelser er for eksempel menn kraftig underrepresentert dersom man skal stole på statistikken. I følge Kneppe er nemlig forholdet mellom kvinner og menn 1:3. I media hører vi sjelden om profilerte menn som står frem med slik problematikk. 

  Nettopp derfor deler jeg Piateed sin oppfordring: flere gutter må på banen. Likevel mener jeg at vi som kvinner også må stå opp for guttas kroppspress. Vi er også med på å bygge opp om det kroppslige idealet dersom vi ikke snakker om det. 

  - Vilde 

  #kroppspress #gutter #anoreksi #retusjering #menn 

  2 kommentarer

  Victoria Larsen

  23.05.2017 kl. 15:12
  Så sant! Bra skrevet.

  Vilde Bratland Hansen

  24.05.2017 kl. 15:47
  Victoria Larsen: Takk, Victoria! :)

  Skriv en ny kommentar

  hits