Kontakt

email@hotmail.com

Business / Samarbeid

vildebratlandhansen@gmail.com

 • Instagram
 • Vilde B.
  Hansen

  Pia Pedersen: "Jeg savnet en annen type dialog rundt psyken."

  22.03.2017 - 11:43

  Jeg tror ikke det er en tv - serie, film eller podcast som har gjort så mye inntrykk på meg som Pia og psyken har gjort. Måten Pia og huspsykiater Anne Kristine Bergem med ulike gjester snakker om psyken på er fantastisk!

  Derfor var jeg pent nødt til å kontakte Pia Pedersen som er "hjernen bak" det geniale prosjektet. Hun føyer seg dermed inn som den tredje nerdete damen jeg intervjuer på bloggen.

  Hvordan fikk du ideen om podcasten?

  - Jeg har alltid vært opptatt av psyken. I 2013 økte interessen ytterligere da jeg ble tvangsinnlagt, og ble diagnostisert med bipolar2. Opplevelsen  var  skremmende. Jeg mistet all selvtillit og fikk beskjed om at medisinering og uføretrygd mest sannsynlig var løsningen. Ett år etter innleggelsen gikk jeg på ny inn i en høy fase og ble anbefalt å starte på antipsykotiske medisiner. I stedet for å følge rådene gikk jeg pilegrimsvandringen i Spania. På den turen fikk jeg tilbake fotfestet og selvtilliten og jeg tenkte mye på at jeg savnet en annen type dialog rundt psyken. Jeg synes det i alt for stor grad var fagfolk som snakket om "de syke."

  Derfra var veien kort til samarbeidet med Anne Kristine Bergem som uten å nøle sa ja til Pias gode ide.  Resultatet har blitt en flott podcast som ufarliggjør psykiatri, fordommer og tanker. Tidligere forbandt jeg psykiatri med noe fremmed og farlig. Takket være Pia og Anne Kristine har dette synet forandret seg.

  Kan du fortelle litt mer om hvordan du fant ut at du var bipolar?

  - Jeg begynte å slite med psyken da faren min døde for fjorten år siden. Den gang fikk jeg massive panikkanfall og jeg oppsøkte psykolog. Selv om jeg fikk orden på anfallene ble jeg på en eller annen måte slått ut av balanse. Det var først etter den første innleggelsen i 2013 at jeg fikk diagnosen.

  Kan du bli helt frisk?

  - Jeg har blitt fortalt at det er en kronisk diagnose, men jeg har blitt bedre og bedre for hvert år som har gått siden jeg ble skrevet ut. Jeg kjenner meg selv på en annen måte og jeg vet hvordan jeg skal unngå å havne i grøfta.

  Jeg har hørt at man kan bli voldsomt kreativ i den maniske fasen og lurer på om hun er redd for å virke for "gira", for iderik ovenfor andre?

  - JA! Selv om ingen har sagt eller gjort noe som skulle tilsi at det er sånn, så er jeg redd for at andre tenker "åja, nå er hun i den fasen igjen." Jeg tror det handler om at jeg er redd for at jeg ikke skal bli tatt på alvor.

  I det siste har det blitt stilt spørsmålstegn ved om den nye åpenheten rundt psykiske lidelser kan være problematisk. Kjendiser som har stått frem med sin historie har vært gjenstand for kritikk. Hva tenker du, som har en podcast om åpenhet rundt psykiske lidelser, om det?

  - Det kan lett gå inflasjon i å brette ut om vanskelige ting på Facebook. Om man velger å være åpen må man være klar over at man kan angre på det senere. I tillegg tror jeg det er viktig å ha et bevisst forhold til hvorfor man i så fall velger å være åpen. Jeg tror det er viktig at man gjør det på vegne av seg selv, at man for eksempel unngår å "oute" familien. Når det er sagt er jeg veldig glad for at for eksempel Kjell Magne Bondevik stod frem med sin smell i media. Hans åpenhet har ført med seg mye godt!  

  Avslutningsvis lurer jeg på hva hun er mest takknemlig for at de rundt henne gjorde da hun var på sitt sykeste.

  Det tar litt lengre tid før hun svarer, men når hun først gjør det kommer svaret kontant.

  - Lytte. Lytte med hjerte, mage og alt. Lytte uten å komme med råd. Heldigvis hadde jeg gode venner som lot meg lande trygt. Jeg vet faktisk ikke hvordan det hadde gått uten dem.

  Fire dilemmaer: 

  Sushi - Taco(x)

  Syden - Norgesferie(x)

  Sneakers(x) - Høye sko

  Rolig kveld hjemme - Fest: Jeg trenger begge deler!

  Facebooksiden til Pia og psyken finner du her.

  #blogg #psyken #bloggno #hverdag #podcast #piaogpsyken #psykiskhelse 

   


  "Herregud, vi må jo bidra til samfunnsdebatten!"

  31.01.2017 - 13:13

  Hva brenner jeg for?

  Det spørsmålet stilte jeg meg selv etter jeg hørte en podcast der Ingeborg Senneset var intervjuet. Den ivrige trønderen snakket om viktigheten av sitt engasjement for noe som var større enn henne selv. For å bli frisk fra en spiseforstyrrelse som nesten drepte henne trengte hun motivasjonen. 

  I dag jobber Ingeborg i debattredaksjonen i Aftenposten, er styremedlem i ytringsfrihetsorganisasjonen PEN og kommer denne våren ut med en personlig sakprosabok om sin tid som innlagt på psykiatrisk avdeling. 

  I går fikk jeg æren av å snakke med henne.

  Ingeborg forteller at hun alltid har hatt et engasjement for skriving - hun har alltid likt den måten å uttrykke seg på. Boken hun kommer med i 2017 er et resultat av hennes historie som innlagt på psykiatrisk sykehus. Hun forteller at boken skal være et bidrag til samtalen rundt psykiatri og innliggende pasienter.

  - Jeg skrev over 1500 blogginnlegg mens jeg var innlagt. Ved siden av tok jeg notater og hadde vel materiale til tre Min Kamp - serier. Det er resultatet av det arbeidet som nå har blitt kokt ned til en bok.

  Jeg lurer på hvordan hun fikk jobben i Aftenposten. Hun forteller at hun kjente på skrivetrangen etter å ha formidlet tekst gjennom sin blogg da hun ble skrevet ut. Selv om hun var ferdigutdannet sykepleier var det motivasjonen knyttet til det å skape journalistikk om annet enn rumpesprekk og puppeglipp som fremstod som viktigst for henne. Det var kanskje særlig etter 22. juli at hun visste hvilken vei hun ville gå. 

  - Herregud, vi må jo bidra til samfunnsdebatten, utbryter hun. 

  Da hun plutselig stod uten leilighet i Trondheim tok hun sjansen og flyttet til Oslo. Etter å ha bodd 2 uker på gulvet hos ei venninne fikk hun etter nitidig jobbsøking et 11 måneders vikariat i Aftenposten. Som en følge av hardt arbeid fikk hun i sommer en fast stilling. 

  At Ingeborg har fått en fast stilling i en av Norges største aviser har jeg full forståelse for. For å være ærlig har jeg til tider blitt sjokkert over at det går an å engasjere seg i så mye som hun gjør. I den anledning lurer jeg på hva hun engasjerer seg aller mest for. 

  - Grunnengasjementet mitt er ytringsfrihet. Selv om det for mange kan fremstå som et stort og vagt ord, handler det om utfordringer vi møter hver eneste dag. Det handler om frihet til å tenke og være det mennesket du er, frihet fra å bli stemplet og frihet til å komme gjennom med meningene dine.

  Jeg kjenner at jeg blir engasjert av å høre på henne. 

  - Det andre jeg brenner for er evnen til kritisk tenkning. Jeg mener at vi må ha et felles vitenskapelig grunnlag for å få samfunnet fremover. Jeg mener at vi må forholde oss noenlunde likt til fakta og virkelighet.

  Vi snakker en stund om "fake news" og "alternative fakta". Vi lever tross alt i et informasjonssamfunn der vi daglig møter artikler som forteller oss at "forskning sier at.." Det innebærer at vi ofte må ta et skritt tilbake og stille spørsmålstegn ved det vi blir presentert. Stemmer det overens med grunnleggende vitenskap og fakta? Finner du konkrete bevis for det som står skrevet i en artikkel? 

  Uten at jeg egentlig legger merke til det, er vi over i neste tema som Ingeborg brenner for. Hun mener vi lever i en brytningstid og ser tilbake til Holocaust. 

  - Det var ikke sånn at de plutselig våknet i 1939 med masse nazister rundt seg. Ting skjer over tid. Som psykiateren min sa "alt er annerledes i et perspektiv." Hvis vi står i situasonen ser vi annerledes på ting enn vi gjør når vi ser på ting i retrospekt. 

  Ingeborg mener på ingen måte å trekke direkte paralleller mellom Trump og Hitler, men mener at vi må være våkne og innse de negative tendensene vi er vitne til. For at vi skal evne det er hun av den oppfatning at vi alle er pliktige til å kjenne vår historie. 

  - Jo mer du kjenner til historien, jo bedre er du rusta til å forstå fremtida.

  Jeg lurer på hva hennes tanker om fremtiden er - både for verden og seg selv.

  - Jeg er veldig bekymra selv om verden statistisk sett er blitt bedre. Steven Pinker skriver jo for eksempel at det jevnt og trutt har gått bedre med verden. Vi får bedre utdanning og dermed færre barn. Befolkningseksplosjonen har for eksempel roa seg ned. Vi blir snillere og færre blir drept. Likevel sier følelsene mine at ting ikke går bra. Da tenker jeg særlig på klimaskepsis og alt som skjer i verdens mektigste land om dagen. 

  Hun tar en kort pause.

  - Personlig må jeg si litt det samme. Jeg følger det som skjer i verden på godt og vondt. Uansett vil jeg fortsette å jobbe med ting som virker meningsfullt. Jeg vil tilpasse meg den virkeligheten vi er i, og aller helst prøve å påvirke den i positiv retning.

  Noen mennesker er det bare lett å snakke med - sånn uansett hva temaet er. Ingeborg Senneset er et sånn type menneske. Jeg er overbevist om at vi kommer til å høre mer fra henne i fremtiden.

  Jeg gleder meg i alle fall stort til å lese det hun kommer til å produsere! 


   

  - Vilde 

  Ta en titt på bloggen til Ingeborg her. 

  Les kommentarene til Ingeborg i Aftenposten her.

   

  #blogg #bloggno #intervju #ingeborgsenneset #inspirert 


  Jeg skal snakke med enda flere nerdete damer

  24.01.2017 - 14:25

  Mine siste to innlegg har handlet om nerdete damer og det de står for. Og skal jeg være ærlig: etter jeg intervjuet Cecilie Hellestveit forrige uke har jeg blitt sugen på å snakke med flere. 

  Derfor har jeg bestemt meg for å ta kontakt med flere damer som brenner for noe som er større enn dem selv. Damer som dedikerer små eller store deler av livet sitt til noe. En idrett, en politisk sak eller en lidenskap. Hva er det som har gjort at de brenner for det de holder på med? Hvilke konsekvenser får denne dedikasjonen på andre arenaer? 

  Da jeg i går begynte å tenke på hvem jeg kunne tenke meg å snakke med satt jeg igjen med en lang liste over potensielle nerdedamer. Så nå er jeg egentlig bare avhengig av at de er interesserte i å stille opp. 

  På mandag har jeg allerede booket et intervju med ei dame som jeg allerede har blitt veldig inspirert av. Jeg tipper hun er et kjent fjes for mange, men at hun også er ukjent for en del. Følg med i neste uke for å se hvem det er!

  Og du? Har du forslag til hvem jeg burde spørre om et intervju må du gjerne sende meg en melding på Facebook eller skrive i kommentarfeltet under.

   

  - Vilde 

  #blogg #bloggno #nerdetedamer 

   


  Vis flere innlegg

  hits