Kontakt

email@hotmail.com

Business / Samarbeid

vildebratlandhansen@gmail.com

 • Instagram
 • Vilde B.
  Hansen

  "Herregud, vi må jo bidra til samfunnsdebatten!"

  31.01.2017 - 13:13

  Hva brenner jeg for?

  Det spørsmålet stilte jeg meg selv etter jeg hørte en podcast der Ingeborg Senneset var intervjuet. Den ivrige trønderen snakket om viktigheten av sitt engasjement for noe som var større enn henne selv. For å bli frisk fra en spiseforstyrrelse som nesten drepte henne trengte hun motivasjonen. 

  I dag jobber Ingeborg i debattredaksjonen i Aftenposten, er styremedlem i ytringsfrihetsorganisasjonen PEN og kommer denne våren ut med en personlig sakprosabok om sin tid som innlagt på psykiatrisk avdeling. 

  I går fikk jeg æren av å snakke med henne.

  Ingeborg forteller at hun alltid har hatt et engasjement for skriving - hun har alltid likt den måten å uttrykke seg på. Boken hun kommer med i 2017 er et resultat av hennes historie som innlagt på psykiatrisk sykehus. Hun forteller at boken skal være et bidrag til samtalen rundt psykiatri og innliggende pasienter.

  - Jeg skrev over 1500 blogginnlegg mens jeg var innlagt. Ved siden av tok jeg notater og hadde vel materiale til tre Min Kamp - serier. Det er resultatet av det arbeidet som nå har blitt kokt ned til en bok.

  Jeg lurer på hvordan hun fikk jobben i Aftenposten. Hun forteller at hun kjente på skrivetrangen etter å ha formidlet tekst gjennom sin blogg da hun ble skrevet ut. Selv om hun var ferdigutdannet sykepleier var det motivasjonen knyttet til det å skape journalistikk om annet enn rumpesprekk og puppeglipp som fremstod som viktigst for henne. Det var kanskje særlig etter 22. juli at hun visste hvilken vei hun ville gå. 

  - Herregud, vi må jo bidra til samfunnsdebatten, utbryter hun. 

  Da hun plutselig stod uten leilighet i Trondheim tok hun sjansen og flyttet til Oslo. Etter å ha bodd 2 uker på gulvet hos ei venninne fikk hun etter nitidig jobbsøking et 11 måneders vikariat i Aftenposten. Som en følge av hardt arbeid fikk hun i sommer en fast stilling. 

  At Ingeborg har fått en fast stilling i en av Norges største aviser har jeg full forståelse for. For å være ærlig har jeg til tider blitt sjokkert over at det går an å engasjere seg i så mye som hun gjør. I den anledning lurer jeg på hva hun engasjerer seg aller mest for. 

  - Grunnengasjementet mitt er ytringsfrihet. Selv om det for mange kan fremstå som et stort og vagt ord, handler det om utfordringer vi møter hver eneste dag. Det handler om frihet til å tenke og være det mennesket du er, frihet fra å bli stemplet og frihet til å komme gjennom med meningene dine.

  Jeg kjenner at jeg blir engasjert av å høre på henne. 

  - Det andre jeg brenner for er evnen til kritisk tenkning. Jeg mener at vi må ha et felles vitenskapelig grunnlag for å få samfunnet fremover. Jeg mener at vi må forholde oss noenlunde likt til fakta og virkelighet.

  Vi snakker en stund om "fake news" og "alternative fakta". Vi lever tross alt i et informasjonssamfunn der vi daglig møter artikler som forteller oss at "forskning sier at.." Det innebærer at vi ofte må ta et skritt tilbake og stille spørsmålstegn ved det vi blir presentert. Stemmer det overens med grunnleggende vitenskap og fakta? Finner du konkrete bevis for det som står skrevet i en artikkel? 

  Uten at jeg egentlig legger merke til det, er vi over i neste tema som Ingeborg brenner for. Hun mener vi lever i en brytningstid og ser tilbake til Holocaust. 

  - Det var ikke sånn at de plutselig våknet i 1939 med masse nazister rundt seg. Ting skjer over tid. Som psykiateren min sa "alt er annerledes i et perspektiv." Hvis vi står i situasonen ser vi annerledes på ting enn vi gjør når vi ser på ting i retrospekt. 

  Ingeborg mener på ingen måte å trekke direkte paralleller mellom Trump og Hitler, men mener at vi må være våkne og innse de negative tendensene vi er vitne til. For at vi skal evne det er hun av den oppfatning at vi alle er pliktige til å kjenne vår historie. 

  - Jo mer du kjenner til historien, jo bedre er du rusta til å forstå fremtida.

  Jeg lurer på hva hennes tanker om fremtiden er - både for verden og seg selv.

  - Jeg er veldig bekymra selv om verden statistisk sett er blitt bedre. Steven Pinker skriver jo for eksempel at det jevnt og trutt har gått bedre med verden. Vi får bedre utdanning og dermed færre barn. Befolkningseksplosjonen har for eksempel roa seg ned. Vi blir snillere og færre blir drept. Likevel sier følelsene mine at ting ikke går bra. Da tenker jeg særlig på klimaskepsis og alt som skjer i verdens mektigste land om dagen. 

  Hun tar en kort pause.

  - Personlig må jeg si litt det samme. Jeg følger det som skjer i verden på godt og vondt. Uansett vil jeg fortsette å jobbe med ting som virker meningsfullt. Jeg vil tilpasse meg den virkeligheten vi er i, og aller helst prøve å påvirke den i positiv retning.

  Noen mennesker er det bare lett å snakke med - sånn uansett hva temaet er. Ingeborg Senneset er et sånn type menneske. Jeg er overbevist om at vi kommer til å høre mer fra henne i fremtiden.

  Jeg gleder meg i alle fall stort til å lese det hun kommer til å produsere! 


   

  - Vilde 

  Ta en titt på bloggen til Ingeborg her. 

  Les kommentarene til Ingeborg i Aftenposten her.

   

  #blogg #bloggno #intervju #ingeborgsenneset #inspirert 


  #MÅSE nr 2

  26.01.2017 - 15:59

  Før jul listet jeg opp en rekke dokumentarer jeg anbefalte dere å se. Nå som det er januar kommer jeg med enda flere anbefalinger! 

  1. Innafor

  I denne serien forsøker programleder Emma Gabrielsen å ta fatt på noen trender som preger vår generasjon på ulike måter. I første episode(som foreløpig er den eneste episoden som ligger ute) tar hun tak i det økte fokuset kvinner har på sitt eget underliv. Visste du for eksempel at 1/6 kvinner i alderen 18 - 30 år er misfornøyd med sitt eget kjønnsorgan? Jeg var virkelig ikke klar over hvor mange det finnes der ute som har voldsomme komplekser med sitt egen tiss. I neste episode er temaet moderne sexarbeid. 

  2. Stemmene i hodet. 

  I denne serien møter vi tre mennesker som har levd eller lever med diagnosen schizofreni og passer for deg som er interessert i psykiske lidelser. Produsentene har fulgt disse personene gjennom et helt år på institusjonen Bergfløtt. Denne serien ble lagt ut i går og jeg har allerede sett hele. Den har gitt meg et helt nytt perspektiv på en sykdom som mange per dags dato forbinder med gærne og totalt ustabile folk. Vi sier for eksempel at folk er schizofrene - ikke at de har har schizofreni. Dette er noe jeg tror er med på å opprettholde et stigma i tilknytning til denne sykdommen. 

  3. Insider

  Denne dokumentarserien er produsert av tv - kanalen MAX. Insiderredaksjonen tar for seg viktige samfunnsutfordringer og belyser dem. Forrige episode handlet om høyreekstreme islamhatere - en problematikk som er særs aktuell når vi teller 2017. En annen episode rettet fokus på sexindustrien i Pattaya i Thailand. Jeg må ærlig innrømme at det gjorde inntrykk når 10-12 år gamle jenter stod på gatene og danset "sexy" når de egentlig burde vært på skolen for å lære..

  - Vilde

  #blogg #bloggno #dokumentar #serier 


  Tre grunner til at du burde prøve yoga

  25.01.2017 - 10:59

  Etter jeg hev meg på yogabølgen etter jeg fikk prolaps i ryggen har det vært mange som har vært interessert i hva yoga dreier seg om. Jeg har i alle fall erfart at veldig mange har spurt meg om det. 

  Når jeg svarer "du må bare prøve!" blir jeg som regel møtt med utsagn som "nei, jeg er alt for stiv" eller "jeg er ikke tålmodig nok til å drive med yoga." 

  Det resulterer som regel i at jeg puster frustrert ut før jeg påpeker at jeg på ingen måte var en myk og smidig turner da jeg begynte, jeg var ikke spesielt tålmodig og for det tredje er det ikke evnen til å evnen til å gå ut i spagaten som er poenget med yoga(selv om det er veldig gøy når man får til nye stillinger). 

  Nedenfor har jeg uansett listet opp tre ting som har gjort at jeg har valgt å fortsette med yoga til tross for at ryggen er mye bedre. 

  1. Yoga har gjort meg mer tålmodig. Jeg skal ikke skryte på meg at jeg har lagt fra meg alt som heter prestasjonssteben og rastløshet, men jeg har lært å anerkjenne at ting tar tid. Jeg går ikke glipp av verden selv om jeg sover til klokka ti. Jeg har lært at det for min del ikke fungerer å henge åtte timer på lesesalen, å trene, å skrive og å være sosial på en dag. Jeg må velge. Og det er helt greit! 

  2. Jeg har funnet et sted jeg kan hvile uavhengig av hvor stressa og sliten jeg er. Dette punktet henger i grunn tett sammen med det første. Tidligere hatet jeg dager hvor jeg var nødt til å slappe av fordi jeg var sliten. Med andre ord: jeg sleit med å finne en måte jeg kunne kose meg med å gjøre absolutt ingenting. Jeg er for eksempel ikke typen som kan se ti episoder av en serie uten å bli helt besatt(sett bort fra at det er snakk om Unge Lovende sesong 2). Hvis jeg skal gjøre det ender jeg ofte opp med å surfe samtidig. Da vet jeg at jeg har muligheten til å gjøre yinyoga hvor jeg kobler ut. Til de som ikke kjenner til yinyoga er det en yogaform hvor man ligger i en stilling i tre eller flere minutter. Du kan lese mer om den her

  3. Jeg orker å ha dårlige dager. Jeg har alltid vært av den oppfatning at man kan gjøre noe for å påvirke hvordan man har det. Da jeg tidligere hadde en kjip dag måtte jeg gjøre et forsøk på å endre det. Gå en tur, ringe, trene eller lese litt. Etter jeg begynte med yoga har jeg blitt flinkere til å bare legge merke til at jeg er sur, trøtt eller forbanna mens jeg tenker at det er helt ok. Vi kan tross alt ikke forvente at vi skal gå rundt å være lykkelige døgnet rundt selv om det i media fremstilles som et oppnåelig ideal. Jeg mener - hvor ofte peeker du lykke? 

  Når alt dette er sagt og skrevet er det viktig for meg at livet mitt på ingen måte bare dreier seg om å gjøre yoga. Noen dager er det andre ting som gir mye mer mening enn å ligge livløst på en matte i en eller annen positur. Men jeg elsker yoga og anbefaler deg å gi det en sjanse. 
   

  - Vilde 

  #trening #yoga #blogg #bloggno 


  Vis flere innlegg

  hits